fredag 5 juni 2009

Patiens

Regnet öser ner så jag plockar fram min cern-kortlek (utgiven av Cernlaboratoriet i samband med 50-årsjubiléet) för att fördriva tiden med en patiens. Upptäcker då att klöversviten ger en bra översikt av tiden från Big bang, t=0 seconds; temperature = infinite!, till idag, t=15 billion years; temperature 3K. Vilket drama! Sitter också och funderar över de klädda kortens information om partiklar och krafter. Av patiensen blev intet. Tiden gick för fort. Igen.

3 kommentarer:

  1. Det är mycket drama! Historien om svag växelverkan är rafflande (och då menar jag själva teorins framväxt och inte dramat mellan dess upptäckare).

    Just nu pågår världens drama om de första eventuella observationerna av mörk materia. Så vitt vi vet skulle det kunna vara känd fysik vi ser men från astrofysikaliska objekt vi inte förstår allt om - men om det är partiklar av mörk materia som ger upphov till de nya flöden vi ser så utmanar det allvarligt teoretikernas första gissnigar på vad som döljer sig bortom partikelfysikens standardmodell!

    To be continued...

    SvaraRadera
  2. Dags för ett paradigmskifte miss Sheldon!

    Vad är svag växelverkan för något? Vad har den med utvecklingen från Big Bang och framåt att göra?

    Vad är mörk materia? Jag vet att du har förklarat det förut, men av någon anledning så fastnar det aldrig, hmmm.........mycket konstigt.

    SvaraRadera
  3. Svag växelverkan är en av de fyra krafterna i naturen; de andra är gravitation, elektromagnetism och stark. Den starka håller ihop atomkärnorna medan den svaga behövs för att förklara partikelfysikfenomen som innehåller neutrinon, en partikel med försvinnande liten massa som varken har elektromagnetisk eller stark laddning, och förmedlas med de tunga Z- och W-bosonerna, på samma sätt som den elektromagnetiska kraften förmedlas av fotonen.

    Jag skrev om det på grund av dramat upp till upptäckterna av Z- och W-bosonerna...

    Mörk materia (borde kanske kallas för osynlig materia) är en hypotes för att förklara kosmologiska fenomen som man observerat genom dess gravitationella effekter, som galaxers rörelser. De nya experimenten visar på andra egenskaper än de gravitationella vilket behövs för att bevisa att det just är nya tunga partiklar det handlar om!

    SvaraRadera